MQTT PROTOKOLU ve ENDÜSTRİDE KULLANIMI

Endüstri devrimiyle birlikte adını sıkça duyduğumuz Nesnelerin İnterneti, hayatımıza MQTT terimini sokmuştur.  “Message Queuing Telemetry Transport” kavramının kısaltması olan MQTT, yayınlama ve abone olma esasına dayanan bir telemetri mesaj protokolüdür. Bu protokol makineler arasındaki iletişimi sağlar. Bu nedenle de Internet of Things (IoT)’de çok önemli bir role sahiptir.

MQTT, düşük band genişliği olan, gecikme süresi yüksek olan veya güvenilir olmayan ağlar ve kısıtlı cihazlar için tasarlanmış son derece basit ve hafif bir mesajlaşma protokolüdür.

MQTT Mimarisi

MQTT  TCP/IP üzerinde PUSH/SUBSCRIBE  topolojisni kullanarak çalışır. MQTT mimarisinde iki tür sistem bulunur: İstemciler(client) ve sunucular(broker) .Sunucu istemcilerin birbirleri arasında veri gönderme veya alma taleplerini karşılamakla sorumludur.İstemciler(client)  sunucu (broker)’a bağlıdır.
Eğer bir aygıt (istemci-client)  broker ‘a  veri göndermek isterse, bu işleme “yayın(publish)” denir.

Eğer bir aygıt (istemci-client) broker’dan veri almak isterse , bu işleme “abone(subscribe)” denir.

Bir istemci başka bir istemciye doğrudan bağlanamaz.İstemcilerin tamamı broker ‘a bağlıdır.Her istemci bir yayıncı(publisher) , abone( subscriber) veya her ikisi de olabilir.Yayıncılar (publisher) verileri belirli bir “TOPIC” adıyla yayınlar .Aboneler (subscriber)’lar bu “topic” adı aracılığyla broker’a abone olarak verileri alır.

MQTT de asenkron bir haberleşme kullanılmaktadır. Mesajı yayınlayan ve mesaja abone olanlar arasında veriler asenkron (eş-zamansız) olarak taşınmaktadır. Yukarıdaki görselde sıcaklık verileri (PUBLISH) haberleşme trafiğini kontrol eden yöneticiye (BROKER) gönderilir. BROKER bu verileri abone (SUBSCRIBE) online olduğu anda iletir.

İnternet üzerindeki çeşitli BROKER‘lara belli konularda abone olabilirsiniz. Örnek olarak Akıllı Telefonunuzdan Uygulama Mağazasına girerek MQTT Client ‘ı indirip yaşadığınız bölgedeki hava durumu için MQTT Broker ‘a abone olabilirsiniz.

MQTT diğer haberleşme protokollerine göre daha basit bir yapıya sahiptir ve kolayca projelerinize entegre edilebilirsiniz. Minimum kaynak tüketimi sayesinde özellikle M2M (Machine-to-machine) haberleşmesinde kullanılmaktadır. Bu da MQTT yi IoT projeleri için vazgeçilmez bir mesajlaşma protokolü haline getirmektedir.

Gerçek Hayatta MQTT Nerelerde Kullanıyor ?

Günümüzde Akıllı Ev Kontrol Sistemleri MQTT protokolünü kullanarak ev içerisindeki bir çok (sıcaklık, nem, basınç, ışık, hareket, gaz vb…) sensöre ait veriyi anlık olarak iletmekte ve ev sahiplerini bilgilendirmektedir. Bu sistemlerin bilgilendirme fonksiyonlarının dışında olası bir kaza yada soruna karşılık erkenden önlem alabilmektedir. Ayrıca gereksiz enerji tüketimi, zaman tasarrufu ve hayatı kolaylaştırma fonksiyonları ile bu sistemler günümüzde yeni yapılan binalarda ve Akıllı Şehirlerde olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır.

Daha yaşamın içinden bir örnek verelim. Facebook, online mesajlaşma uygulaması olan Facebook Messenger ‘da MQTT ‘nin sağladığı özellikleri kullanıyor.

Örnekler arttırılabilir tabi ki. Ancak bütün bu haberleşme sistemlerinin alt yapısında gizli kahraman MQTT.

MQTTli cihazlar henüz hakettiği konuma ulaşmadı ve yavaş yavaş yaygınlaşıyor .DelcomRF  ev kontrol cihazlarında yakında  MQTT protokülüne geçmeyi planlıyor.

Fakat ben tüm evimi GSM üzerinden kontrol etmek istiyorum diyorsanız mutlaka DelcomRF HIZIR cihazimizi incelemelisiniz.Hızır ile kapı pencere güvenlik durumu, sıvı seviye izleme taşma ve baskın kontrolü, gaz, yangın, duman elektrik kesintisi bilgisi,sıcaklık bilgisi gibi birçok durumu kolaylıkla takip edebilirsiniz.

Tek sınır hayalgücünüz. İncelemek ve satın almak  için tıklayınız.

Tavsiye Edilen Yazılar