OTOMASYON VE ENDUSTRIYEL CIHAZLAR  ARASINDA HIZLI ILETISIM : MODBUS

 

Modbus, programlanabilir mantık denetleyicileri (PLC) ile kullanılmak için 1979 yılında Modicon® tarafından yayımlanan Modicon tarafından geliştirilen seri iletişim protokolüdür. Basit bir deyişle, elektronik cihazlar arasındaki seri hatlar üzerinden bilgi iletimi için kullanılan bir yöntemdir. Bilgi talebinde bulunan cihaz, Modbus Master ve bilgi sağlayan cihazlar ise Modbus Slaves olarak adlandırılmaktadır. Standart bir Modbus internet ağında, bir Master ve herbiri 1’den 247’ye kadar farklı Slave Adresine sahip, sayısı 247’ye kadar ulaşan Slave olabilir. Master aynı zamanda Slave’lere bilgi gönderebilir.

Protokolün ana amacı, otomasyon ve saha cihazları arasında güvenilir, hızlı iletişimi kolaylaştırmaktır.

Avantajı: MODBUS olağanüstü hızlı ETHERNET veri iletimi sağlayan sorunsuz bir protokoldür. Üreticiden bağımsız veri yapısı, farklı üreticilerin cihazları arasında iletişime de izin verir.

MODBUS bir master (örneğin PC) ile birkaç slave’in (örneğin ölçüm ve kontrol sistemleri) bağlanmasına olanak tanır. İki versiyonu mevcuttur: Biri seri arayüz (RS-232 ve RS-485) için ve diğeri ETHERNET için.

Aşağıdaki veri iletim çalışma modlarına ayrılmıştır:

MODBUS TCP: İstemci/sunucu modelini baz alan ETHERNET TCP/IP iletişimi

MODBUS RTU: RS-232 ve RS-485 üzerinden asenkron, seri iletim

MODBUS ASCII: Farklı veri formatı dışında RTU protokolüne benzerdir; nispeten nadiren kullanılır.

 

MODBUS TCP/IP

MODBUS TCP, istemci/sunucu iletişimi kurar. Tek gereklilik, düğümlerin aynı IP adresi aralığında olmasıdır.

Cihaz adresleri üzerinden ilave bir ayar yapılır; bununla birlikte bu, her üreticinin ürünleri üzerinde manuel olarak yapılamaz. Örneğin ağ geçidine bağlı MODBUS RTU düğümüne, sonrakinin IP adresini adresleyerek MODBUS-TCP-MODBUS-RTU ağ geçidi üzerinden ulaşmak için cihaz adresini kullanabilirsiniz.

Modbus RTU

MODBUS RTU, RS-232 veya RS-485 üzerinden bir seri master/slave iletişimi kurar. MODBUS RTU’yu adreslemek için ilk önce seri iletişim parametrelerinin bilinmesi ve/veya tanımlanması gerekir. Bu parametreler arasında baud hızı, parite ve stop bitleri yer alır. Master tarafından adreslenecek slave adres(ler)i de devreye girer. Bu durumda RS-232 ile kablo uzunluğu 15 m, RS-485 ile 1200 m ile sınırlıdır.

Modbus ASCII

Modbus ağ yapısında verilerin ASCII kodlama sistemine göre 8 bitlik kodlama kullanarak haberleştirme şekline dayanır. Bu kodlamanın avantajı arka arkaya gönderilen verilerin bir hataya neden olmadan iletilmesine olanak sağlar. LRC hata denetimi kullanılarak 8 bitten fazladan veri gönderilip gönderilmediği kontrol edilir.

DelcomRF ürünlerinin birçoğu MODBUS protokolünü desteklemektedir.

Ürünlerimizi inceleyip satın almak için tıklayınız.

Tavsiye Edilen Yazılar